Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania zawartosci niektorych pierwiastkow sladowych w produktach spozywczych krajowego pochodzenia. Cz.XXIII. Zawartosc olowiu, kadmu, cynku, manganu, miedzi, niklu i zelaza w sokach owocowych, owocowo-warzywnych i warzywnych

Tytuł:
Badania zawartosci niektorych pierwiastkow sladowych w produktach spozywczych krajowego pochodzenia. Cz.XXIII. Zawartosc olowiu, kadmu, cynku, manganu, miedzi, niklu i zelaza w sokach owocowych, owocowo-warzywnych i warzywnych
Autorzy:
Kot A.
Wyszogrodzka-Koma L.
Zareba S.
Tematy:
mangan
spektrometria atomowa absorpcyjna
zelazo
nikiel
Polska
soki owocowo-warzywne
kadm
produkty spozywcze
pierwiastki sladowe
olow
cynk
skladniki mineralne
oznaczanie
miedz
soki owocowe
manganese
atomic absorption spectrometry
iron
nickel
Poland
fruit-vegetable juice
cadmium
food product
trace element
lead
zinc
mineral component
determination
copper
fruit juice
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W jedenastu rodzajach soków owocowych i dziesięciu rodzajach soków owocowo- warzywnych i warzywnych oznaczono metodą spektrometrii atomowo-absorpcyjnej zawartość Pb, Cd, Zn, Mn, Cu, Ni i Fe. Oceniono zawartości metali w badanych sokach na tle danych z piśmiennictwa oraz zaleceń ustawowych.

Pb, Cd, Zn, Mn, Cu, Ni and Fe levels were determined by atomic absorption spectrometry (AAS) in eleven Polish-made grades of fruit and vegetable juices. Cadmium, lead and nickel were determined by AAS using 4-methyl-2-pentanone extraction, with dithiocarbonate as the complexing agent. The other elements were assayed by flame AAS directly from the water phase. Mean copper content ranged from 0.07 mg/dm3 to 0.26 mg/dm3, while zinc content was from 0.23 mg/dm3 to 1.36 mg/dm3. Mean manganese and iron levels ranged from 0.24 mg/dm3 to 3.08 mg/dm3 and from 0.74 mg/dm3 to 4.46 mg/dm3, respectively. Mean nickel content was from 0.023 mg/dm3 to 0.18 mg/dm3. Lead and cadmium levels were relatively low, from 9.0 µg/dm3 to 29.0 µg/dm3 and from 0.5 µg/dm3 to 4.0 µg/dm3, respectively. The levels of the metals were below the corresponding maximum admissible values specified by relevant Polish standards for fruit or vegetable juices and drinking water.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies