Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena ryzyka zwiazana z narazeniem na pozostalosci pestycydow w zywnosci pochodzenia roslinnego na etapie rejestracji srodka ochrony roslin

Tytuł:
Ocena ryzyka zwiazana z narazeniem na pozostalosci pestycydow w zywnosci pochodzenia roslinnego na etapie rejestracji srodka ochrony roslin
Dietary risk assessment for pesticide residues in food of plant origin during plant protection products registration process
Autorzy:
Strucinski P.
Goralczyk K.
Czaja K.
Hernik A.
Korcz W.
Ludwicki J.K.
Tematy:
zagrozenia zdrowia
ocena ryzyka
pozostalosci pestycydow
spozycie zywnosci
srodki ochrony roslin
pestycydy
konsumenci
zywnosc pochodzenia roslinnego
narazenie dlugotrwale
narazenie krotkotrwale
zywienie czlowieka
health hazard
risk assessment
pesticide residue
food consumption
plant protection product
pesticide
consumer
plant food
long lasting exposure
residue exposure
short-lived exposure
human nutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono informacje na temat szacowania ryzyka dla konsumentów, związanego z narażeniem na pozostałości pestycydów obecne w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Omówiono deterministyczny model oceny ryzyka przy narażeniu przewlekłym oraz krótkoterminowym stosowany na etapie rejestracji chemicznych środków ochrony roślin.

One of the main goals of risk assessment during registration of plant protection product is to approve (or not) the proposed Maximum Residue Levels (MRLs) derived from the field trials conducted under Good Agricultural Practice (GAP). Generally, risk assessment at this stage is based on comparison of potential long- and short-term dietary intake of given pesticide with two earlier established outputs of hazard characterisation, i.e. Acceptable Daily Intake - ADI and Acute Reference Dose - ARfD. The first estimate of long- term hazard, which overestimates the risk, is comparing the Theoretical Maximum Daily Intake (TMDI) to the ADI of the pesticide. TMDI is based on assumption that all food products consumed over the lifetime of the consumer contain residues at level of MRL. Afterwards, the ADI is compared against International/National Estimated Daily Intake (IEDI/NEDI). I(N)EDI values provide a "best estimate" of dietary intake as they take into account residues in edible portions at level of median residue values from supervised trials. In case of short-term dietary exposure to acute toxic pesticides, the intake is compared to ARfD. The calculation of International/National Estimated Short-Term Intake IESTI/NESTI) requires single-day consumption data for the 97,5th percentile for each subgroups of consumers (so called "large portions") together with typical unit weight, and percentage of edible portion for each commodity as well as high, and median residue levels derived from the field trials. Additionally, in intake calculations for commodities with unit weight over 25g, the variability factor (from 3 to 10) has been introduced, which reflects the possible high deposition of a pesticide on the individual unit, even when the quantified residue level in composite sample is relatively low.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies