Tytuł pozycji:
Zastosowanie enzymow w produkcji zywnosci na przelomie wiekow
Dokonano przeglądu roli preparowanych enzymów w produkcji żywności u progu XXI w. Na przełomie wieków dynamiczny rozwój enzymologii żywności i biotechnologii stymulował modernizację wielu procesów technologicznych przemysłu spożywczego. Z technologią rekombinowanego DNA wiąże się nadzieje na powstawanie nowej generacji enzymów, których zastosowanie będzie możliwe tam, gdzie do tej pory uważano to za niemożliwe w produkcji żywności. Sugeruje się potrzebę podjęcia intensywnych poszukiwań nowych możliwości zastosowań enzymów w przemyśle spożywczym, które pozwolą osiągnąć wymierne korzyści w zakresie energooszczędnych technologii i ochrony środowiska. W zakończeniu podjęto próbę oceny prognoz kierunku zastosowań enzymów w przemyśle żywnościowym XXI wieku.
The role of enzymes in food production on the verge of XXI century has been reviewed. At the turn of the century dynamic development of food enzymology and biotechnology led to the modernisation of a great number of technological processes in food industry. It is hoped that recombinant DNA technology will lead to the development of a new generation of enzymes that can perform what is now considered impossible in food industry. Also an intensive approach is needed to open new opportunities for enzyme applications that can benefit the food industry in energy saving technologies and environment protection. Finally the prognosis for application in the XXI century of enzymes in food industry is assessed.