Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zrodla wapnia w dietach kobiet

Zawartość wapnia w dietach dziewcząt i kobiet była zbyt mała i wynosiła od 51% (w dietach kobiet w wieku 75 lat) do 80% (w dietach kobiet w wieku 20-23 lata) w porównaniu do bezpiecznego poziomu norm Głównym źródłem wapnia w dietach Polek było mleko i przetwory mleczne i dostarczały one około 66% całej ilości wapnia w dietach (w tym mleko płynne - 29%, sery dojrzewające -17%, napoje z mleka fermentowanego - 12% i sery twarogowe - 6%).

Calcium content in girls' and women's diets was low and amounted from 51% (diets of 75 year old women ) to 80% (diets of women aged 20-23) compared to the recommended level. The main calcium source was milk and dairy products that delivered approx. 66% of entire calcium in the diet (milk - 29%, cheese -17%, dairy drinks -12% cottage cheese- 6%).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies