Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dzialanie in vitro bakterii z rodzaju Lactobacillus izolowanych z pochwy na grzyby wywolujace kandydoze sromu i pochwy

Tytuł:
Dzialanie in vitro bakterii z rodzaju Lactobacillus izolowanych z pochwy na grzyby wywolujace kandydoze sromu i pochwy
Inhibitory activity of vaginal Lactobacillus bacteria on yeasts causing vulvovaginal candidiasis
Autorzy:
Strus M.
Brzychczy-Wloch M.
Kucharska A.
Gosiewski T.
Heczko P.B.
Tematy:
choroby czlowieka
kobiety
kandydoza sromu
kandydoza pochwy
czynniki chorobotworcze
grzyby
Candida
Candida albicans
Candida glabrata
Candida krusei
grzybice
bakterie
Lactobacillus delbrueckii
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus plantarum
hamowanie wzrostu
metabolity bakteryjne
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bakterie Lactobacillus delbrueckii, występujące w mikroflorze pochwy wspólnie z gatunkami z grupy Lactobacillus acidophilus, hamują wzrost Candida albicans w czasie 90 minut, zaś bakterie z gatunku Lactobacillus plantarum - po 24 godzinach. Wczesne działanie Lactobacillus można przypisać nadtlenkowi wodoru, zaś późne - innym metabolitom. W warunkach naturalnych bakterie z rodzaju Lactobacillus prawdopodobnie współdziałają ze sobą przeciwko C. albicans, wykorzystując kilka metabolitów.

Growing frequency of therapeutical failures of vulvovaginal candidiasis, resulting from resistance of certain species of Candida to imidazole agents, raises interest in the use of probiotics from Lactobacillus genera as prophylaxis. Unfortunately, little is known about inhibitory mechanisms of Lactobacillus on Candida. The aim of this study was to compare the activity of selected Lactobacillus species, representing the physiological vaginal flora, against Candida as well as investigation whether their inhibitory activity against Candida is related strictly to hydrogen peroxide and lactic acid production. 125 strains from vaginal smears of healthy women were classified by making use of phenotypic and genotypie methods. The majority of strains belonged toL. acidophilus: L. acidophilus sensu stricto, L. crispatus, L. gasseri and L. johnsonii as well as L. fermentům and L. plantarum species. Culture supernatants of selected 25 strains representing the isolated species were examined for their inhibitory activity against the growth of Candida albicans and C. glabrata. The results showed that the strongest and the fastest activity against C. albicans was demonstrated by L. delbrueckii strains, producing the largest quantities of hydrogen peroxide. On the other hand, extended activity, demonstrable after 24 hours, was shown by non-H2O2 producing L. plantarum supernatants. Growth of C. glabrata was not inhibited by any of the examined strains of Lactobacillus. Comparison of activity of live active cultures of Lactobacillus strains and their mixtures with this of pure H2O2 and lactic acid has shown that pure chemical compounds were less active than the cultures. This suggests that mixtures of Lactobacillus strains are in cooperation with each other using many different metabolites.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies