Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Owocowo-warzywne napoje i soki funkcjonalne

Artykuł stanowi przegląd oferowanych na rynku typów napojów funkcjonalnych. Wymieniono grupy społeczne, do których adresowane są napoje funkcjonalne, m. in. zagrożeni ryzykiem chorób nowotworowych, sportowcy, kobiety karmiące piersią czy osoby w podeszłym wieku. Opisano najbardziej charakterystyczne dodatki do napojów, jak witaminy, żywe kultury bakterii, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ekstrakty roślin, dodatki energetyzujące, bezkaloryczne środki słodzące, wapń i błonnik.

The paper is the review of the kinds of functional beverages offered on the market. There are presented the social groups where the functional beverages are addressed for, among the others the people menaced the risk of cancer, sportsmen, suckling women or aged people. There are described the most characteristic additives for beverages as vitamins, living bacteria cultures, multiunsaturated aliphatic acids, plant extracts, energising additives, non caloric sweetening substances, calcium and cellulose.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies