Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Relationships between the density and composition of colostrum and the performance of calves

Tytuł:
Relationships between the density and composition of colostrum and the performance of calves
Zaleznosci miedzy gestoscia siary a jej skladem i efektami odchowu cielat
Autorzy:
Wronski M
Sosnowska W.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to determine relationships between the density of first-milking colostrum (collected within the first hour after calving), the composition of colostrum from subsequent milkings on the first day after birth and the performance of calves until 120 days of age. Cows that delivered bull-calves in the fall (October, November) were divided into three groups, depending on the specific gravity of first-milking colostrum: group I – below 1.047 g/cm³ (6 head), group II – 1.048 g/cm³ to 1.054 g/cm³ (6 head), group III – above 1.054 g/cm³ (7 head). Higher density of first-milking colostrum (cows of groups II and III) was correlated with higher concentrations of total whey protein and immunoglobulins. This correlation was observed until the second milking (6 to 9 hours after calving). Bull-calves fed colostrum of higher specific gravity were characterized by a faster growth rate, higher daily gains and greater body measurements, compared with those fed colostrum of lower density.

Analizowano zależności między gęstością siary z doju wykonanego w pierwszej godzinie po wycieleniu a jej składem w kolejnych dojach w pierwszej dobie oraz efektami odchowu cieląt do 120 dnia życia. Krowy, które urodziły buhajki jesienią (w październiku, listopadzie) podzielono na trzy grupy w zależności od ciężaru właściwego siary w pierwszym doju: I grupa – do 1,047 g/cm³ (6 szt.), II grupa 1,048 g/cm³ – 1,054 g/cm³ (6 szt.), III grupa powyżej 1,054 g/cm³ (7 szt.). U krów, których siara miała większą gęstość w pierwszym doju (grupa II i III) stwierdzono wyższą ilość białka serwatkowego i immunoglobulin. Zależność ta utrzymywała się do drugiego doju (6-9 godz. po porodzie). Buhajki odpajane siarą o większym ciężarze właściwym intensywniej przyrastały i uzyskały większe wymiary ciała w porównaniu z odpajanymi siarą o mniejszej gęstości.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies