Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Campylobacter jejuni coccoid forms and food safety. PCR and electron microscope study

Tytuł:
Campylobacter jejuni coccoid forms and food safety. PCR and electron microscope study
Kokoidalne formy Campylobacter jejuni a bezpieczenstwo zywnosci. Analiza metoda mikroskopii elektronowej i PCR
Autorzy:
Popowski J
Korsak D.
Tematy:
polymerase chain reaction
chicken
coccoid form
food analysis
food safety
electron microscope
Campylobacter jejuni
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Spiral, native thermotolerant Campylobacter strains transform, into spherical forms (coccoid) in unfavorable conditions. Electron microscopy, PCR and traditional microbiological methods were applied to "perform complex research in order to clarify whether Campylobacter spherical cells are sort of dormant form or rather degenerative form. It was found that during incubation of Campylobacter suspension in saline coccoid cells were formed and soon afterwards became damaged with the rate proportional to the temperature of incubation. Besides, during this process the sensitivity of Campylobacter assay byPCR gradually falls due to DNA degradation. The results indicate that Campylobacter coccoid forms may be recognized as an intermediate form during the death of bacterial population. For this reason such forms cannot be considered as "viable but nonculturable" forms often found in other species.

Spiralne, natywne pałeczki termotolerancyjnych szczepów Campylobacter w niekorzystnych warunkach przekształcają się w formy kuliste. Celem wyjaśnienia wątpliwości czy formy kokoidalne mają charakter degeneracyjny czy też stanowią rodzaj formy spoczynkowej, przeprowadzono kompleksowe badania z wykorzystaniem PCR, mikroskopu elektronowego i klasycznych metod mikrobiologicznych. Stwierdzono, że w trakcie inkubacji zawiesiny C. jejuni w soli fizjologicznej dochodzi do pojawienia się form kokoidalnych a następnie do degeneracyjnych zmian w obrębie badanych komórek, a szybkość tych zmian jest proporcjonalna do temperatury inkubacji. Jednocześnie wykazano stopniowy spadek oznaczalności Campylobacter za pomocą PCR wskutek degradacji DNA. Dane te prowadzą do wniosku, że kokoidalne formy Campylobacter stanowią fazę przejściową w trakcie zamierania populacji i nie spełniają też kryteriów pozwalających zaliczyć je do tzw. form VBNC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies