Tytuł pozycji:
Antimicrobial and antioxidant activity of the polyphenol mangiferin
The antimicrobial effect of the polyphenol mangiferin obtained from leaves of mango tr was studied according to the diffusion method. The solutions of mangiferin in polyetl ene glycol-400 showed an activity with regard to seven bacterial and five fungal spec - Bacillus pumilus, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Staphylococcus citreus, Escherichia ( Salmonella agona, Klebsiella pneumoniae, Saccharomyces cerevisiae, Thermoascus aurantiai Trichoderma reesei, Aspergillus ßavus and Aspergillus fiimigatus. Its antioxidant activity w regard to the free radical 2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl (DPPH) was also studied, as concentration of mangiferin causing 50% inhibition of the free radical (ICS0) was assa; to be 7.5 ± 0.0075 jug/ml.
Działanie przeciwdrobnoustrojowe mangiferyny pozyskiwanej z liści mangowca badi za pomocą metody dyfuzji. Roztwory mangiferyny w glikolu polietylenowym 400 c zały się skuteczne w wypadku siedmiu gatunków bakterii i pięciu gatunków grzybów! Bacillus pumilus, Bacillus cereus. Staphylococcus aureus. Staphylococcus citreus, Escherichia c Salmonella agona, Klebsiella pneumoniae, Saccharomyces cerevisiae, Thermoascus aurantia Trichoderma reesei, Aspergillus flavus oraz Aspergillus fumigatus. Badano także działanie p ciwutleniające w stosunku do wolnego rodnika 2,2-difenylo-2-pikrylohydrazylu (DPI Wartość stężenia mangiferyny powodującego 50-procentową inhibicję wolnego ra (IC50) wyniosła 7,5 ± 0,0075 jL/g/ml.