Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of high level of grapefruit phenolic preparation in casein diets on the selected caecal parameters in rats

Tytuł:
Influence of high level of grapefruit phenolic preparation in casein diets on the selected caecal parameters in rats
Wplyw wysokiego dodatku ekstraktu zwiazkow fenolowych z grejpfruta w dietach kazeinowych na wybrane parametry jelita slepego u szczurow
Autorzy:
Frejnagel S.
Juskiewicz J.
Tematy:
phenolic preparation
caecal parameter
human nutrition
high level
caecum
grapefruit extract
rat
casein diet
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to characterise caecal indices in rats fed diets supplemented with high doses (0.4, 0.8 and 1.2%) of a grapefruit commercial phenolic extract. Addition of the preparation caused an increase of wet mass of ceacal digesta. Dry matter content decreased from 22% to 7.0% and pH increased from 7.11 to 8.0 in the control group and experimental groups, respectively. Increased pH was a consequence of the lower concentration of volatile fatty acids in rats fed the extract (77 μmol/g in control animals versus 8-13 μmol/g in extract treatments). However, glycolytic microbiological activity, measured indirectly through the measurement of its enzyme activity, decreased only in rats fed a diet containing the lowest level of the preparation.

Celem pracy była charakterystyka metabolizmu jelita ślepego u szczurów żywionych dietami kazeinowymi uzupełnionymi ekstraktem ekstraktu związków fenolowych z grejpfruta w ilości 0,4; 0,8 oraz 1,2%. Dodatek badanego ekstraktu spowodował wzrost zawartości jelita ślepego. Zawartość suchej masy w treści obniżyła się z 22% w grupie kontrolnej do 7% u zwierząt żywionych dietami z udziałem ekstraktu fenoli, podczas gdy pH podniosło się z 7,11 do 8,0. Wzrost pH był konsekwencją spadku koncentracji lotnych kwasów tłuszczowych (77 μmol/L/g versus 8-13 μmol/L/g w grupach grejpfrutowych).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies