Tytuł pozycji:
Influence of high level of grapefruit phenolic preparation in casein diets on the selected caecal parameters in rats
The aim of the study was to characterise caecal indices in rats fed diets supplemented with high doses (0.4, 0.8 and 1.2%) of a grapefruit commercial phenolic extract. Addition of the preparation caused an increase of wet mass of ceacal digesta. Dry matter content decreased from 22% to 7.0% and pH increased from 7.11 to 8.0 in the control group and experimental groups, respectively. Increased pH was a consequence of the lower concentration of volatile fatty acids in rats fed the extract (77 μmol/g in control animals versus 8-13 μmol/g in extract treatments). However, glycolytic microbiological activity, measured indirectly through the measurement of its enzyme activity, decreased only in rats fed a diet containing the lowest level of the preparation.
Celem pracy była charakterystyka metabolizmu jelita ślepego u szczurów żywionych dietami kazeinowymi uzupełnionymi ekstraktem ekstraktu związków fenolowych z grejpfruta w ilości 0,4; 0,8 oraz 1,2%. Dodatek badanego ekstraktu spowodował wzrost zawartości jelita ślepego. Zawartość suchej masy w treści obniżyła się z 22% w grupie kontrolnej do 7% u zwierząt żywionych dietami z udziałem ekstraktu fenoli, podczas gdy pH podniosło się z 7,11 do 8,0. Wzrost pH był konsekwencją spadku koncentracji lotnych kwasów tłuszczowych (77 μmol/L/g versus 8-13 μmol/L/g w grupach grejpfrutowych).