Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Konkurencyjnosc polskich producentow zywnosci

Tytuł:
Konkurencyjnosc polskich producentow zywnosci
Polish food producers competitivenes
Autorzy:
Szczepaniak I
Tematy:
konkurencyjnosc
eksport
producenci
zywnosc
ceny
Polska
wskazniki eksportu
handel zagraniczny
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wskaźniki ekonomiczne przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej wskazują, że producenci żywności mają istotną przewagę konkurencyjną, głównie obejmującą ceny i umiejętnie to wykorzystują. Powszechny wzrost aktywności eksportowej producentów żywności, zwłaszcza na rynkach UE, sprawił, że umocnili tam swoją pozycję. W większości branż zostały zakończone procesy dostosowawcze zakładów do standardów UE, które w efekcie istotnie poprawiły ich konkurencyjność i to nie tylko konkurencyjność cenową.

The performance of the food industry after Polands accession to the European Union indicates that food producers have significant competitive advantages, mainly in terms of pricing, which they skilfully exploit. The general growth of export activities of food producers, especially on EU markets, has enabled them to consolidate their position. In most branches they have completed the processes of adaptation to EU standards, with the effect of significantly improving their competitiveness, not only in pricing terms, but also in other aspects.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies