Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nastepcze oddzialywanie zmianowania tradycyjnego i monokultury na stan fitosanitarny gleby pod uprawa owsa siewnego [Avena sativa L.]

Tytuł:
Nastepcze oddzialywanie zmianowania tradycyjnego i monokultury na stan fitosanitarny gleby pod uprawa owsa siewnego [Avena sativa L.]
Autorzy:
Koper J
Maniewska R
Piotrowska A
Kaszeska J
Tematy:
mikroorganizmy glebowe
gleby
aktywnosc enzymatyczna
dzialanie nastepcze
uprawa roslin
ryzosfera
zmianowanie
owies
zboza
stan fitosanitarny
monokultury
gleby pozaryzosferowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano następcze oddziaływanie zmianowania 6-polowego i monokultury na liczebność i dynamikę rozwoju ogólnego zespołu bakterii, promieniowców, grzybów oraz aktywność dehydrogenaz w glebie i ryzosferze owsa siewnego. Na podstawie liczebności izolowanych grup mikroorganizmów określono wskaźnik (B + P)/G (stosunek liczby komórek bakterii - B i promieniowców - P do liczby grzybów - G), świadczący o stanie fitosanitarnym badanej gleby. W wyniku badań stwierdzono, że uprawa roślin w monokulturze istotnie wpływa na spadek liczebności bakterii. Uzyskane wartości (B +P)/G wskazują na utrzymujący się gorszy stan fitosanitarny gleby po monokulturze żyta w porównaniu z wartościami tego wskaźnika w glebie po uprawie żyta w zmianowaniu. Również aktywność dehydrogenaz była mniejsza w próbkach gleby pobranej z poletek po uprawie żyta w monokulturze.

The effects of 6-year crop rotation and monoculture on the population and dynamics of bacteria, actinomycetes, fungi and dehydrogenase activity in the soil and rhizosphere of spring oats were investigated. Determined population of respective isolated groups, was used to calculate the (bacteria + actinomycetes)/fungi index and to evaluate the phytosanitary status of soil. The results showed also that plant cultivation in monoculture decreased the number of bacteria. The values of (bacteria + actinomycetes)/fungi index reflected the worsening of soil phytosanitary status after rye monoculture in comparison to rye in crop rotation. Soil dehydrogenase activity was lower in soil samples taken from plots after rye monoculture as well.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies