Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Activity and stability of lipoxygenase from sunflower and pumpkin seeds in relation to extraction mixtures used

Tytuł:
Activity and stability of lipoxygenase from sunflower and pumpkin seeds in relation to extraction mixtures used
Aktywnosc i stabilnosc lipooksygenazy z nasion slonecznika i dyni w relacji do zastosowanych ukladow ekstrakcyjnych
Autorzy:
Kubicka E.
Jedrychowski L.
Tematy:
analiza zywnosci
lipooksygenaza
aktywnosc enzymatyczna
nasiona
ekstrakty
stabilnosc
dynia
slonecznik
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the present work the influence of extraction mixture employed on the specific activity and stability of lipoxygenase from sunflower and pumpkin seeds was tested. It was shown that the best extraction mixture employed in the extraction of lipoxygenase from sunflower and pumpkin seeds is 0.2 mol/L phosphatic buffer at pH 7.0 with addition of 0.01 mol/L Na2S2O5 and 1 g/100 mL Triton X-100.

W niniejszej pracy zbadano wpływ rodzaju mieszaniny ekstrakcyjnej na aktywność specyficzną i stabilność lipooksygenazy nasion słonecznika i dyni. Stosując 12 różnych roztworów ekstrakcyjnych uzyskaliśmy ekstrakty z nasion słonecznika i dyni o zróżnicowanej aktywności specyficznej lipooksygenazy. Zbadane ekstrakty z nasion słonecznika wykazywały aktywność specyficzną od 2.38 jednostek aktywności dla ekstraktu nr 10 do 5.61 jednostek aktywności dla ekstraktu nr 11 (Tab. 1). Podczas 1-tygodniowego przechowywania ekstraktów zaobserwowano zmiany aktywności specyficznej. W czterech ekstraktach — nr 2,4,6,10 — zaobserwowano wzrost aktywności specyficznej. W pozostałych ekstraktach nastąpił spadek aktywności specyficznej, przy czym tylko w dwóch spośród tych ekstraktów — nr 5 i 9 — był on nieznaczny i wynosił odpowiednio 2.53 i 4.68% Uzyskane surowe ekstrakty z nasion dyni charakteryzowały się zdecydowanie większym zróżnicowaniem aktywności specyficznej lipooksygenazy od 0.22 jednostek aktywności stwierdzonej w ekstrakcie nr 10 do 6.33 jednostek aktywności w ekstrakcie nr 11 (Tab. 2). Najmniejsze zmiany aktywności, o 0.11 jednostki aktywności, w czasie 1-tygodniowego przechowywania stwierdzono dla ekstraktu nr 7, natomiast w przypadku ekstraktu nr 11 stwierdzono najwyższy spadek aktywności, aż o 88.78% przy stosunkowo wysokiej aktywności obserwowanej bezpośrednio po ekstrakcji. Wykazano, iż najlepszym układem rozpuszczalników do ekstrakcji lipooksygenazy z nasion słonecznika i dyni jest 0.2 mol/L bufor fosforanowy o pH 7.0 z dodatkiem 0.01 mol/L Na2S2O5 i 1 g/100 mL Tritonu X-100.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies