Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of mycelium growth of selected and crossbred cultures of Lentinula edodes [Berk.] Sing. cultivated on different substrates

Tytuł:
Comparison of mycelium growth of selected and crossbred cultures of Lentinula edodes [Berk.] Sing. cultivated on different substrates
Porownanie wzrostu grzybni wybranych odmian i kultur krzyzowkowych twardziaka jadalnego Lentinula edodes [Berk.] Sing. na roznych podlozach
Autorzy:
Siwulski M
Sobieralski K.
Tematy:
mycelium growth
selected strain
crossbred culture
Lentinula edodes
substrate
cultivation
mushroom
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of the performed investigations was to compare mycelium growth of eighteen strains and two crossbred cultures of Lentinula edodes cultivated on agar media and on sawdust substrates from deciduous trees. On the basis of the performed experiments it is possible to conclude that the mycelium growth rate was a characteristic feature of the examined strains and crossbred cultures of L. edodes, although it depended on the type of the substrate on which it was growing.

Porównano wzrost grzybni osiemnastu odmian i dwóch kultur krzyżówkowych twardziaka jadalnego (Lentinula edodes) na pożywkach agarowych i na podłożach z trocin drzew liściastych. W wyniku przeprowadzonych doświadczeń stwierdzono, że szybkość wzrostu grzybni była cechą charakterystyczną dla badanych odmian i kultur krzyżówkowych twardziaka jadalnego, ale zależała od rodzaju podłoża, na jakim grzybnia się rozwijała.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies