Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Campylobacter ssp.in freshwater fishes

Tytuł:
Campylobacter ssp.in freshwater fishes
Bakterie z rodzaju Campylobacter w rybach slodkowodnych
Autorzy:
Daczkowska-Kozon E.
Tematy:
przewod pokarmowy
Campylobacter
parazytologia
ryby slodkowodne
bakterie
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this work was to assess to what extend freshwater fishes are carriers of Campylobacter spp. and what species dominate in this environment. Analysis of 106 alimentary canals representing 13 freshwater fish species originated from 5 different water bodies confirmed Campylobacter spp. presence in 8.5% of the samples tested. Numbers of campylobacters did not exceeded 10 CFU/g. The dominating species being C. coli.

Celem pracy było określenie, w jakim stopniu ryby słodkowodne mogą być źródłem infekcji oraz które gatunki Campylobacter dominują w tym środowisku. Analizie poddano łącznie 106 przewodów pokarmowych 13 gatunków ryb słodkowodnych z pięciu różnych zbiorników wodnych. Obecność bakterii z rodzaju Campylobacter, na wykrywalnym zastosowaną metodą poziomie, potwierdzono w 8,5% przebadanych ryb, należących do 4 gatunków, tj. krasnopióry, leszcza, okonia i płoci. Liczebność CampyIobakterii w 1 g przewodu pokarmowego ryby nie przekraczała poziomu 10 JTK. Gatunkiem Campylobacter dominującym w zanieczyszczeniu był C. coli. W żadnej z prób nie stwierdzono obecności C. jejuni.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies