Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka zawartosci i skladu wlokna pokarmowego nowych preparatow wysokoblonnikowych

Celem pracy było określenie zawartości oraz składu frakcyjnego błonnika nowych, wysokorozdrobnionych preparatów wysokobłonnikowych: pszennego, owsianego, kakaowego, jabłkowego, aroniowego oraz z czarnej porzeczki. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w badanych preparatach oraz jego zróżnicowany skład frakcyjny daje możliwość ich wykorzystania do produkcji mieszanek wysokobłonnikowych o ukierunkowanym działaniu fizjologicznym.

The aim of investigation was the estimation of dietary fiber content and fractional composition of new low particle size high-fiber preparations: wheaten (PS), oaten (OW), cocoa (KA), pomaceous (JA), chokeberry (AR) and blackcurrant (CP). Chemical examinations showed a high fiber content of investigated preparations. Total dietary fiber (TDF) content osciilated from 34,9% (PS) up to 85,3% (AR). In all the preparations the insoluble DF content, from 30,9% (PS) to 82,0% (AR), was found to be higher than soluble DF, 2,8% (OW) do 11,5% (CP). The lowest neutral detergent fiber (NDF) content was met in PS (27,4%), while the highest in AR (64,6%). Hemicelluloses was a main fiber fraction of PS (20,0%) and OW (25,8%), lignin of KA (28,9%) and CP (22,4%) and cellulose of AR (25,0%) and JA (17,8%). High dietary fiber content and diverse fiber fractional composition of investigated preparations allows its appHcation as food additive and for the manufacturing of high fiber mixes of oriented physiological activity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies