Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw jonow magnezu na wzrost drozdzy piekarskich z gatunku Saccharomyces cerevisiae

Tytuł:
Wplyw jonow magnezu na wzrost drozdzy piekarskich z gatunku Saccharomyces cerevisiae
Autorzy:
Raczynska-Cabaj A.
Lipinska E.
Sobczak E.
Watras E.
Tematy:
drozdze piekarskie
wzrost drozdzy
jony magnezu
drozdzownictwo
wydajnosc biomasy
Saccharomyces cerevisiae
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było sprawdzenie wpływu dodatku MgSO4 x 7 H2O na wydajność biomasy komórkowej drożdży piekarskich. Stwierdzono, że dodatek magnezu na poziomie O,0024 g Mg2+/dm3 nie wpływał na przyrost biomasy. Wyższe dawki, tj. 0,024; 0,25; 0,5; 1,25 g Mg2+/dm3 w istotny sposób przyczyniły się do wzrostu wydajności biomasy komórkowej. Zwiększenie stężenia tego pierwiastka w podłożu powodowało obniżenie stopnia jego wykorzystania. Dodatek biotyny do hodowli poprawił wydajność biomasy komórkowej.

The goal of this work was to establish influence of MgSO4 x 7 H2O adding on biomass increase of bakery yeast. It was found that magnesium addition at the level of 0.0024 g Mg2+/dm3 had no noticeable impact on biomass increase. Higher doses i.e. 0.024, 0.25, 0.5, 1.25 g Mg2+/dm3 caused significant boost in cell biomass. Increased concentration of this ion in growing medium entailed decrease of extent of its use. Biotin addition in the process of cultivation also increased the biomass gain.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies