Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Suszenie pieczarek w warunkach konwekcji naturalnej - badanie skurczu suszonych obiektow

Tytuł:
Suszenie pieczarek w warunkach konwekcji naturalnej - badanie skurczu suszonych obiektow
Autorzy:
Murakowski J
Tematy:
skurcz suszarniczy
grzyby
suszarnictwo
suszenie
pieczarki
modele matematyczne
suszenie konwekcyjne
trzony grzybow
kapelusze grzybow
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono pomiary zmian objętości trzonów i kapeluszy pieczarek podczas procesu suszenia w temperaturach 50, 59, 70 i 81°C. Wyniki badań przedstawiono na wykresach. Zaproponowano formuły uzależniające zmiany objętości suszonego materiału od jego zawartości wody.

Convection drying of mushrooms os significantly affected by the changes in voleme of dried objects, strongly decreasing the surface of mas tansfer. To describe in mathematical form the shrinkig process, the volume of mushrooms stems and caps was measured, depending on their moisture content (dry basis). The results are presented on V / Vₒ = f (u / uₒ) diagrams. Mathematical functions (f) of linear and power form were selected, well aproximating measurement results at relatively simple structure. Structural model of shrinkage was also proposed which asuumes decreasing of mushroom volume by the of evaporated water.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies