Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Applicability of polyethylene glycols to crystallization of gluconic acid calcium salts and bioconversion of glucose to calcium gluconate

Tytuł:
Applicability of polyethylene glycols to crystallization of gluconic acid calcium salts and bioconversion of glucose to calcium gluconate
Mozliwosc wykorzystania glikoli polietylenowych w procesie krystalizacji soli wapniowej kwasu glukonowego oraz biokonwersji glukozy do glukonianu wapnia
Autorzy:
Klewicki R.
Krol B.
Tematy:
oksydaza glukozowa
krystalizacja
glukoniany wapnia
enzymy
czas krystalizacji
glikol polietylenowy
chemia zywnosci
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of polyethylene glycols of molecular weight from 1000 to 35000 on calcium gluconate crystallization rate and on the productivity of glucose oxidase in the process of glucose bioconversion to calcium gluconate was studied. It was shown that polyethylene glycols PEG 1000 to 35000 used in doses from 5 to 50 g/L caused a 10 to 33% shortening of the time of calcium gluconate crystallization. The molecular weight of polyethylene glycol used in these doses had no effect on the rate of calcium gluconate crystallization. The polyethylene glycols PEG 1000 to 35000 reveal a protective action for glucose oxidase. The productivity of enzyme grew by 12 to 15% for polyethylene glycols used in a dose of 5 g/L in the glucose bioconversion to calcium gluconate.

W pracy badano wpływ glikoli polietylenowych o masach cząsteczkowych od 1000 do 35000 Da na szybkość krystalizacji glukonianu wapnia oraz na produktywność oksydazy glukozowej. Wykazano, że glikole polietylenowe PEG 1000÷35000 użyte w dawkach 5-7-50 g/L skracają czas krystalizacji glukonianu wapnia o 10÷33 %. Masa cząsteczkowa glikolu polietylenowego, użytego w powyższych dawkach, nie ma wpływu na szybkość krystalizacji glukonianu wapnia. Ze wzrostem dawki poliglikolu obniża się stężenie glukonianu wapnia w roztworze po krystalizacji; zastosowanie PEG w ilości 50 g/L obniża je o 27%. Glikole polietylenowe PEG 1000÷35000 wywierają ochronny wpływ na oksydazę glukozową. Uzyskano 12÷15% podwyższenie produktywności enzymu dla glikoli polietylenowych zastosowanych w dawce 5 g/L w środowisku biokonwersji glukozy do glukonianu wapnia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies