Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Czy borowka wysoka i gruszka azjatycka trafia do przetworstwa?

Tytuł:
Czy borowka wysoka i gruszka azjatycka trafia do przetworstwa?
Could high blueberry and asiatic pear be used in industry?
Autorzy:
Mitek M
Scibisz I.
Kopera M.
Tematy:
wartosc technologiczna
Pyrus pyrifolia
borowka wysoka
przetworstwo owocow
sklad chemiczny
Vaccinium corymbosum
grusza azjatycka
uprawa roslin
charakterystyka botaniczna
wartosc odzywcza
owoce
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono charakterystykę botaniczną, warunki uprawy, skład chemiczny, właściwości prozdrowotne oraz cechy decydujące o przydatności technologicznej nowych gatunków owoców: borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum h.) i gruszy azjatyckiej (Pyrus pyrifolia). Gatunki te, choć ciągle postrzegane w Polsce jako szlachetne owoce deserowe, już wkrótce - dzięki dynamicznie rosnącej powierzchni uprawy - mogą stać się cennym surowcem do produkcji dżemów, konfitur, soków i kompotów.

The article presents botanical characteristics, cultivation conditions, health-beneficial properties and features deciding upon technological benefits of new fruit species: high blueberry (Vaccinium corymbosum h.) and Asiatic pear (Pyrus pyrifolia). The fruits, although still perceived in Poland as noble dessert fruits, thanks to dynamic cultivation can become a crucial element in manufacturing of jams, fruit preserves, juices and pickles.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies