Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc zwiazkow przeciwutleniajacych w przecierach jablkowych

Tytuł:
Zawartosc zwiazkow przeciwutleniajacych w przecierach jablkowych
The antioxidant compounds content apple preserves
Autorzy:
Hallmann E.
Rembialkowska E.
Tematy:
witamina C
przetwory owocowe
przecier jablkowy
jablka
flawonole
sucha masa
oznaczanie
przeciwutleniacze
kwasy fenolowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Jabłka są owocami bogatymi w liczne związki o charakterze antyoksydacyjnym. Soki, dżemy czy musy jabłkowe są również źró­dłem wielu cennych związków bioaktywnych takich jak błonnik, polifenole, witamina C czy flawonole. Ponieważ owoce starych odmian zawierają więcej związków bioaktywnych, niż owoce nowych odmian, postawiono hipotezę, że przecier jabłkowy (mus) będzie również wyróżniał się wyższą wartością odżywczą w stosunku do produktu wykonanego z owoców odmian nowych. Do doświadczenia -wybrano przecier jabłkowy -wykonany z trzech odmian: Wealthy, Złota Reneta oraz Cesarz Wilhelm, zaliczanych do grupy starych odmian, trzech nowych odmian z uprawy ekologicznej Idared, Lobo i Jonagold oraz trzech tych samych nowych od­mian z uprawy konwencjonalnej. W przygotowanym kremogenie na świeżo oraz po pasteryzacji oznaczono następujące składniki bioaktywne: -witaminę C, kwasy fenolowe, flawonole, jak też oznaczono zawartość suchej masy. Wyniki -wskazują, że przed paste­ryzacją, jak i po pasteryzacji, najwięcej kwasów fenolowych oraz -witaminy C było -w przecierach -wykonanych z owoców starych odmian, zaś najwięcej flawonoli i suchej masy stwierdzono w musach wykonanych z jabłek uprawianych w sposób ekologiczny. Proces pasteryzacji przyczynił się do obniżenia zawartości -wszystkich badanych parametrów wprzecierach jabłkowych.

Apples are rich in many compounds with antioxidant properties. Apple juice, jam or pulp are also the sources of several valuable bioactive compounds as fibre, polyphenols, vitamin C, flavonols. Since fruits of old cultivars contained a lot of bioactive compounds, the hypothesis has been formed that apple purée (pulp) had also better nutritional value in comparison to the product made from fruits of new cultivars. The study was conducted on apple purée prepared from three cultivars Wealthy, Złota Reneta and Cesarz Wilhelm, belon­ging to old cultivars group, and three new organically produ­ced cultivars Idared, Lobo and Jonagold, as -well as the same three conventionally produced cultivars. The following bioac­tive compounds were determined in the fresh prepared pulp and after pasteurization: vitamin C, phenolic acids, flavonols and dry matter. Results showed that before and after pasteuri­zation the highest levels of phenolic acids and vitamin C -were found in the purée prepared from old cultivars, whereas pulp made from organic apples contained the highest levels of fla­vonols and dry matter.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies