Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mozliwosci produkcji preparatu antycyjanowego z wytlokow aronii czarnoowocowej

W pracy przedstawiono badania zmierzające do uzyskania z wytłoków aronii czarno- owocowej sypkiego barwnika antocyjanowego przeznaczonego do stosowania w wyrobach spożywczych. W tym celu przeprowadzono ekstrakcję wytłoków aroniowych trzema sposobami, stosując SO2, celulozę i fermentację wytłoków. Na podstawie przeprowadzonych prób wybrano do dalszych badań metodę z użyciem SO2, w której otrzymano największy odzysk antocyjanów. Stosując ją w połączeniu z liofilizacją ekstraktu otrzymano sypki barwnik o dobrej jakości, którego używano do produkcji galaretek w skali laboratoryjnej.

In this work showed investigations intanding to obtain anthocyanin friable colorant from chokeberry mill cake ( Aronia melanocarpa) which is appropriated to use in food products. In this purpose conducted extraction of chokeberry mill cakes by three methods, using SO2, cellulase and mill cake fermentation. Under the concideration of conducted experiments chose the method using SO2, to further investigations, where was obtained the biggest anthocyanins salvage. Using this method with extract freeze-drying obtained friable colorant of good quality, which was used to jelly production in the laboratory scale.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies