Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yield and quality of raw material of milk thistle [Silybum marianum [L.] Gaertn.] grown in monoculture and in crop rotation. Part I. Reaction of milk thistle to the sowing date

Tytuł:
Yield and quality of raw material of milk thistle [Silybum marianum [L.] Gaertn.] grown in monoculture and in crop rotation. Part I. Reaction of milk thistle to the sowing date
Plon i jakosc surowca ostropestu plamistego [Silybum marianum [L.] Gaertn.] uprawianego w monokulturze i zmianowaniu. Czesc I. Reakcja ostropestu plamistego na termin siewu
Autorzy:
Andrzejewska J
Skinder Z.
Tematy:
crop rotation
monoculture
reaction
sowing date
raw material
yield
medicinal plant
quality
plant cultivation
Silybum marianum
milk thistle
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Yields of milk thistle grown in a monoculture were about 40% lower than the yields ob­tained in crop rotation. The yield decrease was mainly due to a damage of roots caused by Cleonus piger larvae. Two sowing dates were applied: April 1 and 22. In crop rotation higher fruit yields were obtained applying the early-sowing date and in monoculture the reaction changed across years. The delay in the sowing date resulted in an increase in the content of Silymarin in fruits from 0.3% to 0.5%. The content of Silymarin was mostly cor­related with the sum of mean daily air temperatures from the beginning of inflorescence stalk formation to plant harvest.

Plony ostropestu plamistego uprawianego w monokulturze były mniej więcej o 40X niższe od plonów uzyskiwanych przy zmianowaniu. Podstawową przyczyną obniżki plonów w monokulturze było uszkodzenie korzeni przez larwy szarka ostowca. Stosowano dwa ter­miny siewu - 1 i 22 kwietnia. W zmianowaniu wyższe plony owoców uzyskano, stosując termin wczesnowiosenny, a w wypadku monokultury reakcja była zmienna w latach. Opóźnienie terminu siewu powodowało wzrost zawartości sylimaryny w owocach o 0,3- 0,5%. Zawartość sylimaryny była w największym stopniu zależna od sumy średnich dobow­ych temperatur powietrza od początku tworzenia pędów kwiatostanowych do zbioru roślin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies