Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ilosciowa analiza opisowa jako narzedzie oceny jakosci sensorycznej i interpretacji preferencji konsumenckich piw typu pilznenskiego

Tytuł:
Ilosciowa analiza opisowa jako narzedzie oceny jakosci sensorycznej i interpretacji preferencji konsumenckich piw typu pilznenskiego
Quantitative descriptive analysis as method for evaluation of sensory quality and interpretation of consumer preferences of Pilsner type beers
Autorzy:
Jaworska D.
Kolanowski W.
Wasiak-Zys G.
Tematy:
jakosc sensoryczna
analiza ilosciowa
piwo typu pilznenskiego
ocena jakosci
preferencje konsumentow
napoje alkoholowe
konsumenci
ocena sensoryczna
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było wykorzystanie metody profilowej w interpretacji preferencji konsumenckich 10 wybranych piw typu pilzneńskiego. Do oceny stosowano ilościową analizę opisową (QDA) i oceny typu konsumenckiego. Uzyskane wyniki wskazują, iż stosując QDA można wyznaczyć i dokładnie zmierzyć wyróżniki sensoryczne, które mają istotny wpływ na kształtowanie się preferencji konsumenckich. Metoda profilowa jest przydatnym narzędziem do szczegółowej analizy jakości sensorycznej i porównawczej piw. Porównanie profili piw ocenionych najwyżej przez konsumentów z piwem o najniższej akceptacji pozwoliło na wskazanie wyróżników sensorycznych różnicujących piwa między sobą i umożliwiło precyzyjne wnioskowanie na temat ich jakości sensorycznej.

The aim of the study was application of sensory profiling method for interpretation of consumer preferences of 10 chosen pilsner type beers. Evaluations was made using quantitative descriptive analysis (QDA) and consumer acceptance. Results shows that by use of QDA it can be indicated and precisely measured particular components of taste and odor that have significant influence on consumer acceptance. Sensory profiling method is a good tool for precise analysis of sensory quality and for mutual comparison of beers. Comparison of sensory profiles of beers highly evaluated by consumers with beer of the lowest acceptance allowed to indicate sensory components that differed beers from each other that allowed to characterize their sensory quality.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies