Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Strawnosc skladnikow pokarmowych i energii nasion bobiku [Vicia faba L.minor] u swin o roznej masie ciala

Wykonano dwa doświadczenia: I - na 20 wieprzkach (5 grup) o masie początkowej 36,8 kg, II - na 20 wieprzkach o masie 58,5 kg. W obu doświadczeniach w grupie 1 (kontrolnej) stosowano dietę podstawową (jęczmień + śruta poekstrakcyjna sojowa), a w grupach doświadczalnych (2-5) dietę podstawową (93, 86, 79, 72%) i bobik w ilości, odpowiednio, 7, 14, 21 i 28%. Współczynniki strawności nasion bobiku oznaczono metodą różnicową. Strawność składników bobiku wynosiła w doświadczeniu I: białko - 79,6%, tłuszcz - 84,3%, włókno - 25,4%,, związki bezazotowe wyciągowe - 91,6%, energia - 81,2%, w doświadczeniu II odpowiednio: 85,8; 69,6; 35,0; 92,2; 83,6%. Poziom bobiku w diecie i masa świń miały wpływ głównie na strawność włókna, białka i tłuszczu.

Провели два опыта: I - на 20 боровках (5 групп) с исходной массой тела 36,8 кг, II - на 20 боровках с массой 58,5 кг. В обоих опытах в группе 1 (контрольной) применяли основной рацион (ячмень + соевый шрот), а в опытных группах (2-5) - основной рацион (93, 86, 79, 72%) и конские бобы соответственно в коли­честве 7, 14, 21 и 28%). Коэффициенты переваримости семян конских бобов определяли методом дифференцирования. Переваримость компонентов конских бобов в опыте I составляла: белка - 79,6%, жира - 84,3%, клетчатки - 25,4%, безаэотистых экстрактивных соединений - 91,6%, энергии - 81,2%; в опыте II соответственно - 85,8; 69,6; 35,0; 92,2; 83,6%. Содержание конских бобов в рационе и масса овиней влияли, главным образом, на переваримость клетчатки, белка и жира.

Two experiments were carried out: I - on 20 pigs (5 groups) of initial body weight 36.8 kg, II - on 20 pigs of body weight 58.5 kg. In both experiments group I (control) was fed basic diet (barley plus soybean meal) while the experimental groups received (groups 2-5) basic diet (93, 86, 79, 72%) and faba bean at the level of 7, 14, 21 and 28% respectively. Coefficients of digestibility of faba beans were determined with differential method. Digestibility of faba bean nutrients amounted to: in the experiment I - 79.6% for protein, 84.3% for fat, 25.4% for fibre, 91.6% of N-free extractives, 81.2% for energy. In the experiment II the respective values were: 85.8, 69.6, 35.0, 92.2 and 83.6%. Level of faba bean in the diet and pig weight affected mostly digestibility of fibre, protein and fat.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies