Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wieloletnich zmianowań zbożowych na plonowanie i zachwaszczenie pszenicy ozimej

Tytuł:
Wpływ wieloletnich zmianowań zbożowych na plonowanie i zachwaszczenie pszenicy ozimej
Autorzy:
Derylo S
Tematy:
uprawa roslin
pszenica ozima
zmianowanie
plodozmian zbozowy
plony
herbicydy
zachwaszczenie
plant cultivation
winter wheat
crop rotation
cereal crop rotation
crop
herbicide
weed infestation
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono 16-letnie wyniki badań dotyczące wpływu płodozmianów o zróżnicowanym udziale zbóż (50, 75, 100%) i herbicydów na plonowanie i zachwaszczenie pszenicy ozimej. W miarę stopnia wysycenia zmianowań zbożami nastąpił istotny spadek plonowania pszenicy ozimej i wzrost zachwaszczenia łanu. Herbicydy dodatnio oddziaływały na plonowanie pszenicy ozimej i obniżały zachwaszczenie, lecz nie eliminowały całkowicie negatywnych skutków wadliwego następstwa roślin.

The paper presents the results of 16 years of studies on crop rotations with different cereal shares (50, 75, 100%) and herbicides on yield and infestation of winter wheat by weeds. Increasing the share of cereals in a crop rotation resulted in a significant decrease in winter wheat yield and the increased infestation of cultivated plants by weeds. Herbicides positively affected the yields of winter wheat and decreased its infestation, However, they did not wholly eliminate the negative results of incorrect plant sequencing.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies