Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of enzyme supplementation of chicken rye feed on the viscosity and microstructure of digesta

Tytuł:
The effect of enzyme supplementation of chicken rye feed on the viscosity and microstructure of digesta
Wplyw dodatku enzymatycznego do paszy zytniej kurczat na lepkosc i mikrostrukture tresci przewodu pokarmowego
Autorzy:
Juokslanti T
Parkkonon T.
Bedford M.
Tematy:
pasze
kurczeta
zywienie zwierzat
dodatki enzymatyczne
lepkosc
tresc przewodu pokarmowego
dodatki paszowe
mikrostruktura
drob
ksylanazy
beta-glukanazy
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of ß-glucanase and xylanase supplementation of rye feed on the viscosity and microstructure of the chicken digesta was studied. The viscosity of the digesta decreased significantly in both anterior and posterior parts of the small intensine due to the enzyme supplementation. The fluorescence microscopic examinations indicated that the supplemented enzymes had effectively hydrolyzed the endosperm cell walls of the feed and made the digestion of the nutrients possible earlier in the anterior part of the small intensine. On the basis of these observations it can be concluded that the supplementation of rye feed with cell wall hydrolases seems to be a powerful tool in decreasing digesta viscosity and thus improving the availability of the nutrients for chickens.

Celem niniejszej pracy było zbadanie wpływu dodatku ß-glukanazy oraz ksylanazy do pasz żytnich na lepkość i mikrostrukturę treści przewodu pokarmowego kurcząt. Dodatek enzymów spowodował znaczny spadek lepkości treści przewodu pokarmowego w przedniej i tylnej części jelita cienkiego. Fluoroscencyjne badania mikroskopowe wykazały, że dodawane enzymy wywierają pozytywny wpływ na hydrolizę ścian komórkowych zbóż oraz przyśpieszają trawienie w przedniej części jelita cienkiego. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, iż dodatek hydrolaz do pasz żytnich prowadzi do znacznego obniżenia lepkości treści przewodu pokarmowego, a tym samym lepszego przyswajania składników pokarmowych przez kurczęta.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies