Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Transmission properties of tomato yellow leaf curl virus from Tanzania

Tytuł:
Transmission properties of tomato yellow leaf curl virus from Tanzania
Wlasciwosci transmisyjne wirusa zoltej kedzierzawosci pomidora z Tanzanii
Autorzy:
Kashina B D
Mabagala R.B.
Mpunami A.A.
Tematy:
plant disease
transmission property
vector-host relationship
tomato plant
Tanzania
tomato yellow leaf curl virus
crop protection
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The tomato yellow leaf curl virus infecting tomato plants in Tanzania is reported to be different from the Old World geminiviruses. A study was initiated to investigate the transmission properties of the virus such as, acquisition feeding time, inoculation feeding time, persistence of virus in the vector, mechanical inoculation, seed and graft transmission. Results obtained indicate that the virus is transmitted persistently by Bemisia tabaci Genn., but neither mechanically - nor seed-transmissible. Minimum acquisition and inoculation time was 30 minutes. It is concluded that the properties of the agent causing the yellow leaf curl symptoms in tomato plants from different regions of Tanzania are similar and mimic those of tomato yellow leaf curl Begomovirus species studied elsewhere.

Stwierdzono, że wirus żółtej kędzierzawości pomidora infekujący rośliny pomidora w Tanzanii różni się od geminiwirusów Starego Świata. Badania podjęto w celu określenia właściwości transmisyjnych tego wirusa, takich jak: czas żerowania wektora na roślinie porażonej potrzebny do nabycia przez niego wirusa, czas żerowania wektora na roślinie infekowanej potrzebny do jej inokulacji, czas życia wirusa w wektorze, inokulacja mechaniczna oraz przenoszenie przez nasiona lub przeszczepianie. Otrzymane wyniki wykazały, że wirus jest przenoszony przez Bemisia tabaci Genn., nie jest natomiast przenoszony mechanicznie ani przez nasiona. Minimalne czasy nabycia wirusa przez wektora i inokulacji rośliny wynosiły 30 minut. Zatem właściwości czynnika powodującego objawy żółtej kędzierzawości na pomidorach z różnych regionów Tanzanii są podobne i nie odbiegają od właściwości garunków Begomowirus badanych gdzie indziej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies