Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena wartości odżywczej jadłospisów diety wysokotłuszczowej 'optymalnej'

Tytuł:
Ocena wartości odżywczej jadłospisów diety wysokotłuszczowej 'optymalnej'
Evaluation of the nutritional value of high-fat 'optimal' diet menus
Autorzy:
Winiarska-Mieczan A
Pyzik D.
Tematy:
dieta wysokotluszczowa
jadlospisy
wartosc odzywcza
ocena
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dieta wysokotłuszczowa (tzw. optymalna) jest propagowana przez jej twórcę, Jana Kwaśniewskiego, jako dieta lecząca wiele schorzeń (otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory). Główną zasadą żywienia optymalnego jest zachowanie proporcji między białkiem, tłuszczem i węglowodanami, występującymi w stosunku 1:2,5-3,5:0,5-0,8. Analiza wartości pokarmowej diety optymalnej wykazała, że zawartość białka przekraczała normę o około 27%, jednocześnie stwierdzono znaczny niedobór aminokwasów siarkowych i lizyny. Ilość tłuszczu ogółem dostarczonego człowiekowi w diecie wysokotłuszczowej niemal 3-krotnie przekraczała zalecane normy. Dieta optymalna jest dietą niskowęglowodanową - dziennie dostarcza około 5-krotnie mniej tego składnika niż określają normy, stwierdza się w niej również znaczny niedobór błonnika. W porównaniu z normami dieta optymalna jest niedoborowa pod względem zawartości potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i miedzi, zawiera natomiast nadmiar sodu i fosforu. W analizowanych jadłospisach stwierdzono nadmiar witaminy A i witaminy B2 oraz niedobór witamin E, B1 i B6.

The purpose of this study was the comparison of the nutritional value of high-fat and low-carbohydrate diet recognized by dr Kwaśniewski as “optimal”. The carried out investigations revealed, that the Kwaśniewskis diet had the highest level of crude protein in comparison with recommendations. This high-fat diet characterized a sulphate amino acids and lysine deficiency. Fat content in the analysed diet was about three times higher in comparison with recommendations. It is a low-carbohydrate diet, supplying five fold less of these nutrients than recommend norms. It also is deficient content of dietary fibre. For this diet characteristic lower level of potasium, calcium, magnesium, iron, zinc and copper but higher content of sodium and phosphorum than recommend norms. A higher level of vitamins A, B2 and low level of vitamin E, B1 and B6 was noted in the analysed high-fat diet.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies