Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozdzial natywnych fenolokwasow pszenicy metoda RP-HPLC-DAD

Tytuł:
Rozdzial natywnych fenolokwasow pszenicy metoda RP-HPLC-DAD
Separation of native phenolic acids of wheat by RP-HPLC-DAD
Autorzy:
Karamac M.
Kosinska A.
Tematy:
zboza
pszenica
ziarno
kwasy fenolowe
chromatografia kolumnowa niskocisnieniowa
metoda RP-HPLC-DAD
cereal
wheat
grain
phenolic acid
low-pressure column chromatography
RP-HPLC-DAD method
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Z ziarniaków pszenicy otrzymano ekstrakt związków fenolowych stosując ekstrakcję 80% metanolem i niskociśnieniową chromatografię kolumnową na żelu RP-18. Związki fenolowe zawarte w tak otrzymanym ekstrakcie analizowano następnie jakościowo metodą RP-HPLC-DAD w systemie gradientowym. Otrzymany chromatogram charakteryzował się obecnością 8 głównych pików. Jeden z nich pochodził od kwasu sinapowego. Widma UV-DAD pozwalają stwierdzić, że pozostałe związki fenolowe były pochodnymi kwasu sinapowego.

Extract of phenolic compounds was obtained from wheat grains using 80% methanol and purified by RP-18 low pressure column chromatography. The extract was then analysed by RP-HPLC-DAD in gradient system. The resultant chromatogram was characterized by the presence of 8 main peaks. One of them originated from sinapic acid. The UV-DAD spectra confirmed that other phenolic constituents present in wheat were the derivatives of sinapic acid. In general, the polarity of those compounds was higher than that of sinapic acid.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies