Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw wytloczyn z nasion wiesiolka dwuletniego [Oenothera biennis L.] na aktywnosc wybranych enzymow trzustkowych i watrobowych kurczat rzeznych

Tytuł:
Wplyw wytloczyn z nasion wiesiolka dwuletniego [Oenothera biennis L.] na aktywnosc wybranych enzymow trzustkowych i watrobowych kurczat rzeznych
Autorzy:
Masiulanis J
Zipser J.
Liczmanski A.
Podgorski W.
Tematy:
metabolizm zwierzat
enzymy watrobowe
zywienie zwierzat
aktywnosc enzymatyczna
wytloki z nasion wiesiolka
brojlery
dodatki paszowe
drob
enzymy trzustkowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies were carried out on broiler chickens of the Astra B-2 line that were for 10 weeks fed an experimental diet consisting of mill cake from evening primrose seeds while control broilers received standard DKA food. After 10 weeks chickens of both groups were slaughtered and were assessed on proteolytic, amylolytic, lipolytic activity of pancreas and the activity of liver enzymes, i.e. alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, isocitric dehydrogenase, alkaline phosphatase and superoxide dismutase. The proteolytic and amylolytic activity of the pancreas was significantly greater in chickens of the experimental group (fed mill cake of primrose seeds) than the activity of enzymes of control chickens. The activity of superoxide dismutase was twice as high in the liver of chickens of the experimental group as in that of the control group. Other liver enzymes did not show any changes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies