Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Surowe owoce krzaczastej dyni pastewnej Pumpkin H3 w zywieniu loch, prosiat i warchlakow

Celem podjętych badań było opracowanie modelu żywienia loch, prosiąt i warchlaków z wykorzystaniem surowych owoców krzaczastej dyni pastewnej Pumpkin H₃. Ograniczenie udziału paszy treściwej w dziennej dawce wskutek zastosowania dyni nie miało negatywnego wpływu na wyniki produkcyjne. U loch doświadczalnych odnotowano lepszą mleczność, zaś u prosiąt i warchlaków wyższą żywotność i dobre tempo wzrostu. Stwierdzono, że dynia w żywieniu prosiąt, warchlaków i loch pozwoliła na zaoszczędzenie dużej ilości drogich pasz treściwych i przyczyniła się do poprawy wyników produkcyjnych.

The aim of invastigations was to make a model of feeding fresh pumpkin fruits (Pumpkin H₃ hybrid) to different groups of pigs. Partial replacement of concentrates with fresh pumpkin had no negative influence on production results. Better lactation performance of sows and satisfactory growth of piglets in experimental groups were observed when compared to controls. Lovered costs of feeding and improved profitability of production were stated when pumpkin was included into pigs’ diets.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies