Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antibacterial activity of the essential oil of common thyme [Thymus pulegioides L.] and wild thyme [Thymus serpyllum L.]

Tytuł:
Antibacterial activity of the essential oil of common thyme [Thymus pulegioides L.] and wild thyme [Thymus serpyllum L.]
Dzialanie przeciwbakteryjne olejku macierzanki zwyczajnej [Thymus pulegioides L.] oraz macierzanki piaskowej [Thymus serpyllum L.]
Autorzy:
Pioro-Jabrucka E
Suchorska-Tropilo K.
Rzewuska M.
Tematy:
plant use
Thymus serpyllum
Thymus pulegioides
essential oil
antibacterial activity
medicinal plant
conference
wild thyme
plant cultivation
thyme
Lublin city
common thyme
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Antibacterial activity (MIC and MBC) of oil from common thyme and wild thyme was as­sessed. Also the time necessary for gaining bactericidal effect by using these oils was determined. Four straits of standard bacteria: Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa were tested. The experiment showed that the essential oil of common thyme had higher antibacterial activity both against Gram-posi­tive bacteria and Gram-negative bacteria, in comparison to the essential oil of wild thyme, which resulted from differences in composition of essential oil of these two species. Es­sential oil of common thyme was characterized by high content of thymol, whereas in essential oil of wild thyme the main compounds were terpenes.

Oceniono właściwości antybiotyczne (MIC i MBC) olejku macierzanki zwyczajnej oraz maci­erzanki piaskowej. Ustalono także minimalny czas konieczny do uzyskania efektu bakteri­obójczego przez te olejki. Badaniami objęto cztery szczepy bakterii wzorcowych: Streptococ­cus pyogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli oraz Pseudomonas aeruginosa. Doświadczenie wykazało, że olejek macierzanki zwyczajnej charakteryzował się znacznie wyższą aktywnością przeciwbakteryjną w porównaniu z olejkiem macierzanki piaskowej, zarówno w stosunku do bakterii Gram-dodatnich jak i Gram-ujemnych. Różnice w aktywności olejków wynikały z ich składu chemicznego. Olejek macierzanki zwyczajnej odznaczał się wysoką zawartością tymolu, natomiast głównymi składnikami olejku macierzanki piaskowej były związki terpenowe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies