Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przebieg niektorych procesow fizjologicznych oraz plonowanie pszenicy ozimej i pszenzyta pod wplywem deszczowania i nawozenia azotem. Cz.I

Tytuł:
Przebieg niektorych procesow fizjologicznych oraz plonowanie pszenicy ozimej i pszenzyta pod wplywem deszczowania i nawozenia azotem. Cz.I
Autorzy:
Karczmarczyk S
Koszanski Z.
Podsiadlo C.
Tematy:
barwniki roslinne
pszenica ozima
chlorofil
nawozy azotowe
nawozenie
deszczowanie
karotenoidy
fizjologia roslin
pszenzyto
plant dye
winter wheat
chlorophyll
nitrogen fertilizer
fertilization
sprinkling
carotenoid
plant physiology
triticale
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the field and laboratory study was to determine effects of nitrogen fertilization and sprinkling irrigation on chlorophyll and carotenoid content in the flag leaf, shank and spike of winter wheat and triticaie cultivated on a sandy soil. Obtained results show that the applied treatments (nitrogen and sprinkling irrigation) significantly increased the yield of dry matter of the tested organs, and their chlorophyll and carotenoid content. Compared to winter wheata higher concentration of the pigments was found in triticaie. Sprinkling irrigation in high nitrogen fertilization inhibited the process of pigment decomposition of and hence the time of photosynthetic activity of the tested plants was extend.

Celem przeprowadzonych doświadczeń polowych i badań laboratoryjnych bylo określenie wpływu zróżnicowanych dawek nawożenia azotem oraz deszczowania na kształtowanie się zawartości chlorofilu i karotenoidów w liściu flagowym, dokłosiu i kłosie pszenicy ozimej i pszenżyta uprawianych na glebie lekkiej. W doświadczeniu uwzględniono obiekty bez deszczowania (0) i obiekty deszczowane (W), dwa gatunki zbóż - pszenica ozima (Emika) i pszenżyto ozime (Grado) oraz trzy poziomy nawożenia mineralnego: 0; 90 i 150 kg N/ha. Stwierdzono, że zastosowane zabiegi agrotechniczne, szczególnie nawożenie azotem spowodowały istotny wzrost plonu suchej masy badanych części pszenicy i pszenżyta oraz zawartości chlorofilu i karotenoidów. Pszenżyto charakteryzowało się większą zawartością barwników. Deszczowanie i wysokie nawożenie azotem hamowało proces zanikania pigmentów, przedłużając w ten sposób okres fotosyntetycznej aktywności testowanych roślin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies