Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena sposobu zywienia i stanu odzywienia ludzi starszych w Europie - projekt badawczy SENECA. Cz.II. Ocena sposobu zywienia

Tytuł:
Ocena sposobu zywienia i stanu odzywienia ludzi starszych w Europie - projekt badawczy SENECA. Cz.II. Ocena sposobu zywienia
Autorzy:
Roszkowski W
Brzozowska A.
Tematy:
zdrowie czlowieka
bialko
zelazo
konsumpcja
zywnosc
ludzie starzy
Europa
cholesterol
badania ankietowe
ryboflawina
witamina C
wapn
tiamina
calodzienne racje pokarmowe
stan odzywienia
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań dotyczące oceny sposobu żywienia ludzi starszych (roczniki 1913-1918) w Polsce i 11 krajach europejskich, wykonane w ramach projektu badawczego SENECA w latach 1989-90. Podano również informacje o ilości posiłków spożywanych w ciągu dnia, rozdziale energii na posiłki, odsetkach osób stosujących specjalne diety oraz niektóre dane o warunkach uzyskiwania żywności i przygotowywania posiłków. Stwierdzono duże zróżnicowanie spożycia energii i składników odżywczych między poszczególnymi ośrodkami, a także w większości przypadków, w zależności od płci. Wpływ wieku okazał się statystycznie istotny tylko dla spożycia żelaza. Racje pokarmowe osób badanych w Polsce zawierały stosunkowo dużo energii, białka, cholesterolu, tiaminy i ryboflawiny oraz żelaza, natomiast zawartość witaminy C i wapnia była zbyt mała.

The results are presented of the study concerning the assessment of dietary habits of old people (born 1913-1918) in Poland and 11 European countries carried out as part of the SENECA Research Project in the years 1989-1990. Information is given also on the number of meals daily, on energy value of the individual meals, per cent proportion of people taking special diets and certain data on the conditions of food obtaining and preparing of meals. Great differences were found in energy and nutrient intake between various research centers and also, in most cases, in relation to sex. Age effect was found to be significant only for iron intake. The food rations in Poland contained relatively high amounts of energy, protein, cholesterol, thiamin and riboflavin and iron, while calcium and vitamin C consumption was too low.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies