Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Akumulacja magnezu w sałacie w zależności od dawki i formy glinu w podłożu

Tytuł:
Akumulacja magnezu w sałacie w zależności od dawki i formy glinu w podłożu
Autorzy:
Michalek W.
Tematy:
akumulacja
podloza hodowlane
salata
pobranie magnezu
glin
magnez
skladniki pokarmowe
toksycznosc
fizjologia roslin
rosliny
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Doświadczenia prowadzono w hali wegetacyjnej metodą kultur wazonowych. Glin do podłoża wprowadzano w formie Al2(S04)3 lub A1C13 w następujących ilościach na wazon: 0, 5, 10, 20 mg ■ L-1. Pozostałe składniki mineralne podano według wymagań pokarmowych sałaty. Rośliny zbierano po 2, 4 i 6 tygodniach wegetacji. Po zbiorze roślin określono suchą masę części nadziemnych i korzeni, w której oznaczono zawartość magnezu. Na podstawie uzyskanych wyników obliczono zmiany w tempie akumulacji magnezu w sałacie. Występujące w czasie wegetacji roślin zależności między dawką i formą glinu wpłynęły istotnie nie tylko na akumulację magnezu w sałacie, ale także na jej produktywność. Po zastosowaniu glinu w formie chlorku nastąpił wyraźny spadek plonu we wszystkich kombinacjach. W przypadku zaś stosowania glinu w formie siarczanu obniżkę plonu zaobserwowano przy stosowaniu dwóch najwyższych dawek (10 i 20 mg • L-1). Natmiast na glebie z 5 mg ■ L-1 glinu wystąpił wzrost plonu sałaty w stosunku do obiektu kontrolnego. W tych warunkach stwierdzono także korzystny wpływ glinu na pobieranie magnezu przez korzenie sałaty, o czym świadczy wartość wskaźnika Rr. Najwyższą jego wartość uzyskano u 4-tygodniowych roślin rosnących na glebie z najniższą dawką glinu podanego w formie A12(S04)3. W pozostałych zaś seriach żywieniowych wartości tego wskaźnika były niższe w porównaniu z obiektem kontrolnym.

It was reasonable to carry out the research to determine the influence of a dose and form of Al salts on an uptake rate and magnesium content in lettuce. The experiments conducted in a plant house with the pot culture method. Pots of 11 capacity filled with pure quartz sand were used. Aluminium was introduced into the substrate as A12(S04)3 or A1C13 at the follwing amount: 0, 5, 10, 20 mg • L-1 per/pot. The substrate reaction to a series without Al (control) was maintained at 6.5-7 pH level, whereas in the other series pH was about 5. The other mineral components were administered according to nutritional requirements of lettuce. Plants were gathered after 2, 4 and 6 vegetative weeks, and dry weight of top ends and roots was fixed. Afterwards, the magnesium content was determined using a colorimetric method with titan yellow. On the basis of the results obtained the magnesium uptake rate by lettuce roots was calculated. The relations between the Al doses and forms occuring throughout the plant vegetative season had a significant effect on lettuce crop. Aluminium used as a chloride caused an evident decrease yield in all the series. However, Al applied as a sulphate brought about a decline of crop recorded at the two highest doses e.i. (10 and 20 mg ■ L-1). Moreover, at Al 5 mg ■ L-1 dose, there was an increase in lettuce crop relative to the control. In this variant a favourable influence of Al on the magnesium uptake by lettuce roots was observed, as manifested by the Rr coefficient value. Its highest value was obtained in 4-week-old plants at the lowest Al dose administered in the form of A12(S04)3. In the other feeding series, the values of this coefficient were lower as compared to the control.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies