Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uncoupling proteins in mitochondria of plants and some microorganisms

Tytuł:
Uncoupling proteins in mitochondria of plants and some microorganisms
Autorzy:
Jarmuszkiewicz W.
Tematy:
mitochondrion
protein
Acanthamoeba castellanii
uncoupling protein
fatty acid
alternative oxidase
Candida parapsilosis
plant
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Uncoupling proteins, members of the mitochondrial carrier family, are present in mito­chondrial inner membrane and mediate free fatty acid-activated, purine-nucleo- tide-inhibited H+ re-uptake. Since 1995, it has been shown that the uncoupling protein is present in many higher plants and some microorganisms like non-photosynthetic amoeboid protozoon, Acanthamoeba castellanii and non-fermentative yeast Candida parapsilosis. In mitochondria of these organisms, uncoupling protein activity is revealed not only by stimulation of state 4 respiration by free fatty acids accompanied by decrease in membrane potential (these effects being partially released by ATP and GTP) but mainly by lowering ADP/O ratio during state 3 respiration. Plant and microorganism uncoupling proteins are able to divert very efficiently energy from oxidative phosphorylation, compet­ing for ΔμH+ with ATP synthase. Functional connection and physiological role of uncou­pling protein and alternative oxidase, two main energy-dissipating systems in plant-type mitochondria, are discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies