Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw czynnikow biologicznych na jakosc pluc bydlecych jako surowca dla przemyslu farmaceutycznego

Tytuł:
Wplyw czynnikow biologicznych na jakosc pluc bydlecych jako surowca dla przemyslu farmaceutycznego
Autorzy:
Hajduk E
Tematy:
wiek uboju
czynniki biologiczne
uwarunkowania
pH pluc
surowce farmaceutyczne
plec
wiek zwierzat
zawartosc bialka
jakosc
poziom aprotyniny
sezon uboju
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
These studies were undertaken to determine the influence of age, sex and the season of slaughter on the quality of bovine lungs utilized as a raw material for the pharmaceutical industry. Investigations were done on 123 animals, divided into four age groups. The groups were: calves, bulls and heifers up to two-years of age, young and old cows. The examined lungs came from cattle slaughtered in winter (January), in spring (April), in summer (July) and autumn (October). The following analyses were carried out: the activity of aprotinin, the content of soluble and crude protein and pH. The obtained results have been statistically evaluated. It has been found out that all factors: age, sex, and the season of slaughter had an effect on the above parameters. The lungs of older animals contained a higher number of crude protein, higher aprotinin activity and pH. Moreover, the highest aprotinin activity as well as the highest crude and soluble protein content have been observed in January. The lungs of bulls contained more crude protein and showed higher aprotinin activity in comparison with heifers, whereas a higher amount of soluble protein was found in heifers’ lungs. No influence of sex and slaughter season on pH value has been confirmed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies