Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sposób żywienia osób po 65. roku życia zamieszkałych na terenie wybranych miast Śląska. Cz.II. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w diecie

Tytuł:
Sposób żywienia osób po 65. roku życia zamieszkałych na terenie wybranych miast Śląska. Cz.II. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w diecie
Nutritional habits of persons over the age of 65 residing at selected towns of the Silesian Region. Part II. Content of selected vitamins and minerals in diet
Autorzy:
Calyniuk B
Muc-Wierzgon M.
Niedworok E.
Dul L.
Bielaszka A.
Kardas M.
Kiciak A.
Szczepanska E.
Tematy:
miasta
mezczyzni
dieta
ludzie starzy
sposob zywienia
zawartosc skladnikow mineralnych
Slask
witaminy
zywienie racjonalne
skladniki mineralne
calodzienne racje pokarmowe
kobiety
zawartosc witamin
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Praca jest częścią badań, których celem było uzupełnienie wiedzy dotyczącej sposobu żywienia osób po 65. roku życia, mieszkańców miast śląskich. Celem niniejszej pracy było określenie zawartości witamin i składników mineralnych w diecie starszych mieszkańców Śląska. Badaniami objęto 135 kobiet i 92 mężczyzn. Badania przeprowadzono metodą wywiadu 24-godzinnego. Obliczono spożycie witamin i składników mineralnych. Uzyskane wyniki porównano z normami żywienia dla ludności w Polsce opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w 2008 roku. W analizowanych dietach osób starszych stwierdzono nieprawidłowości w zawartości witamin i składników mineralnych. W grupie kobiet i mężczyzn spożycie witamin: B1, B2, B6, D, E było niższe od przyjętych norm. Jedynie w przypadku witaminy C i A procent realizacji normy wynosił 100% lub więcej. Spożycie większości analizowanych składników mineralnych było niższe od zaleceń. Występowały niedobory potasu, wapnia i magnezu. Natomiast zbyt wysokie było spożycie fosforu i sodu, zarówno w grupie kobiet, jak i mężczyzn.

The following paper is a part of researches aimed at supplementing the knowledge regarding the dietary habits of persons over the age of 65 residing in the Silesian cities. The main goal of this work has been to define the content of vitamins and minerals in the diet of elderly residents of the Silesian region. Research has been conducted among 135 women and 92 men using 24-h dietary recall. Intake of vitamins and minerals has been estimated. Obtained results have been compared with Polish Dietary Reference Intakes developed by National Food and Nutrition Institute in 2008. Incorrectness in the content of vitamins and minerals within the analyzed diets of elderly individuals has been found. Intake of vitamin B1, B2, B6, D, E in the group of women and men has been lower than EAR or AI values. Only in case of vitamin C and A, percentage of norm realization has constituted 100 or more. Intake of the majority of analyzed minerals has been lower than EAR or AI values. Deficiencies of potassium, calcium and magnesium have been stated. Intake of phosphorus and sodium has been too high both in the group of women and men.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies