Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Niedozywienie szpitalne w Europie. Wystepowanie, przyczyny, zapobieganie. Wytyczne Rady Europy

Tytuł:
Niedozywienie szpitalne w Europie. Wystepowanie, przyczyny, zapobieganie. Wytyczne Rady Europy
Hospital malnutrition. Prevalence, etiology and prevention. Report and guidelines from the Council of Europe
Autorzy:
Szczygiel B
Tematy:
wytyczne
szpitale
Rada Europy
przyczyny
niedozywienie szpitalne
niedozywienie
zywienie zbiorowe
Europa
Warszawa konferencja
wystepowanie
pacjenci
konferencje
profilaktyka
ludzie chorzy
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Niedożywienie szpitalne występuje powszechnie i dotyczy większości chorych leczonych w szpitalach. Pogorszenie, i tak już upośledzonego w następstwie choroby, stanu odżywienia ma negatywny wpływ na wyniki leczenia: zwiększa częstość powikłań, śmiertelność, czas pobytu w szpitalu i koszty. Dlatego Rada Europy w roku 1999 powołała Komitet Ekspertów w celu zebrania informacji o żywieniu w szpitalach w Europie. Zdaniem ekspertów, głównymi przyczynami niedożywienia szpitalnego są: brak ściśle zdefiniowanej odpowiedzialności, brak wiedzy personelu, brak wpływu pacjentów, brak współpracy pomiędzy grupami pracowników szpitala, brak zainteresowania administracji.W celu rozwiązania problemu niedożywienia szpitalnego konieczne jest zespołowe działanie z udziałem krajowych autorytetów, wszystkich członków zespołów odpowiedzialnych za opiekę żywieniową i administracji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies