Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Study on the potential use of essential oils for decay control and quality preservation of Tabarzeh table grape

Tytuł:
Study on the potential use of essential oils for decay control and quality preservation of Tabarzeh table grape
Badania nad potencjalnym zastosowaniem olejkow eterycznych w zwalczaniu plesni i konserwacji winogron odmiany Tabarzeh
Autorzy:
Abdolahi A
Hassani A.
Ghosta Y.
Bernousi I.
Meshkatalsadat M.H.
Tematy:
grape
plant cultivar
Tabarzeh cultivar
Botrytis cinerea
grape loss
decay control
essential oil
quality sensor
preservation
Vitis vinifera
quality parameter
essential oil treatment
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Borytis cinerea is responsible for the most postharvest losses of table grape. In the current research, the effect of essential oils extracted from sweet basil, fennel, summer savory and thyme plants were investigated both on mycelial growth of B. cinerea under in vitro condition and on fungal decay and quality sensors of table grape [Vitis vinifera (L.) cv. Tabarzeh] under in vivo conditions. Results showed that essential oils especially thyme, fennel and summer savory oils had a high inhibitory effect on mycelial growth of B. cinerea. Under in vivo assays, thyme and summer savory oils were able to reduce fungal decay sensory on table grape after 60 days of storage. In addition, essential oils had significant efficacy on quality parameters of fruit reducing a weight loss, berry shrinkage and berry and rachis browning. Also essential oil treatment increased the maturity index levels in treated fruits in comparison with controls. GC/MS analysis showed that linalool (65.25%), trans-anethole (64.72%), carvacrol (54.14%) and β-ocimene (12.62%) were the main compounds identified in sweet basil, fennel, summer savory and thyme oils, respectively. Results obtained from presented study showed that essential oils especially these one containing more phenolic compounds had a great antifungal activity and could be used as a benefit and safe tool for preservation of table grape.

Pleśń Borytis cinerea jest czynnikiem sprawczym większości strat pozbiorowych winogron. W badaniach testowano wpływ olejków eterycznych z roślin bazylii, kopru włoskiego, cząbru ogrodowego i tymianku zarówno na wzrost B. cinerea w warunkach in vitro jak i zgnilizny grzybowej oraz jakości winogron [Vitis vinifera (L.) cv. Tabarzeh], w warunkach in vivo. Wykazano, że olejki eteryczne, zwłaszcza z tymianku, kopru włoskiego i cząbru ogrodowego, posiadały silny wpływ na wzrost grzybni B. cinerea. W badaniach in vivo olejki z tymianku i cząbru ogrodowego redukowały podatność na gnicie winogron po 60 dniach przechowywania. Dodatkowo, olejki eteryczne posiadały znaczną wydajność pod względem parametrów jakościowych owoców, redukując straty masy, kurczenie się jagód czy ich brązowanie. Poza tym, traktowanie olejkami eterycznymi powodowało wzrost poziomów wskaznika dojrzałości w roślinach w porównaniu z roślinami kontrolnymi. Analiza GC/MS wykazała, że głównymi składnikami zidentyfikowanymi w olejkach z bazylii, kopru włoskiego, cząbru ogrodowego i tymianku były odpowiednio: linalol (65,25%), trans-anetol (64,72%), karwakrol (54,14%) oraz β-ocymen (12,62%). Stwierdzono, że olejki eteryczne, szczególnie te zawierające więcej związków fenolowych, posiadają dużą aktywność przeciwgrzybową i mogłyby być używane jako bezpieczne konserwanty podczas przechowywania winogron.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies