Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A comparison of slaughter value of intensively fattened ram lambs and meat-type male kids

Tytuł:
A comparison of slaughter value of intensively fattened ram lambs and meat-type male kids
Autorzy:
Stanisz M
Gut A.
Tematy:
meat-type kid
fattening
ram lamb
fattened ram
male
kid
Whiteheaded Mutton line
animal breeding
carcass
lamb
slaughter value
ram
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Slaughter indicators of synthetic Whiteheaded Mutton line ram lambs (RLs) were compared to those of 75% Boer and 25% White Improved crossbred male kids (MKs), both groups fattened to the age of 100 days. Considered was body weight (BW) at slaughter, individual organs and tissues content of BW, carcass quality indicators and carcass tissue composition. At the age of 100 days RLs reached higher BW and dressing percentage than MKs, and share of valuable cuts in their carcasses appeared higher. Carcasses of RLs showed better conformation (a wider thorax, wider rump, bigger leg circumference, higher leg rounding index), but their subcutaneous fat layer was thicker than that of MKs. Meat per cent of RLs carcasses was found similar to that of MKs carcasses, but the former contained more fat and less bone than carcasses of MKs.

Badano masę ciała i udział w niej poszczególnych narządów i tkanek oraz wskaźniki użytkowości rzeźnej tryczków białogłowej owcy mięsnej i koziołków mieszańcowych (75% rasa burska, 25% rasa polska biała uszlachetniona), tuczonych do wieku 100 dni. Tryczki osiągnęły wyższą masę ciała i wydajność rzeźną, a tusze ich miały większy udział wyrębów wartościowych. Tusze tryczków charakteryzowała lepsza budowa (szersza klatka piersiowa, szerszy zad, większy obwód udźca, wyższy wskaźnik wypełnienia udźca), jednak były one pokryte istotnie grubszą warstwą tłuszczu podskórnego niż tusze koziołków. W tuszach tryczków i koziołków podobny był udział tkanki mięśniowej, jednak tusze tryczków zawierały więcej tkanki tłuszczowej, a mniej kości.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies