Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of temperature and type packages on nitrates and nitrites content in lettuce

Tytuł:
Effect of temperature and type packages on nitrates and nitrites content in lettuce
Wplyw temperatury i rodzaju opakowania na zawartosc azotanow i azotynow w salacie
Autorzy:
Bakowski J
Michalik H
Horbowicz M
Tematy:
temperatura
przechowywanie
zawartosc azotanow
salata
opakowania
folie
warzywa
temperature
storage
nitrate content
lettuce
packaging
foil
vegetable
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Lettuce wrapped in unperforated PE film, perforated PE film, stretch film and without wrapping was stored at 1,6, 20 and 28°C. Freshly harvested lettuce and after one day of storage, independently on storage conditions, did not contains nitrites. During storage of lettuce at 1°C only one time small quantities of nitrites (4.3 mg N02/kg fresh matter) were found - after twelve days storage in perforated PE film. Storage of lettuce longer than 7 days at 6°C caused formation of nitrites. Lettuce stored at 20 and 28°C in unperforated PE film contained nitrites already after 2 or 3 days of storage. Decline of nitrates during storage of lettuce was independent from film used to wrapping.

Sałatę opakowaną w folię PE litą, perforowaną i folię rozciągliwą, oraz bez opakowania przechowywano w temperaturach 1, 6, 20 i 28°C. Sałata świeżo zebrana oraz po pierwszym dniu przechowywania niezależnie od temperatury nie zawierała azotynów. Nie stwierdzono azotynów podczas całego okresu przechowywania sałaty w temperaturze 1°C niezależnie od zastosowanego rodzaju opakowania, za wyjątkiem niewielkich ilości (4.3 mg/kg świeżej masy) po 12 dniach przechowywania. Sałata przechowywana w temperaturach 20 i 28°C opakowana w folię PE litą i rozciągliwą po krótkim okresie składowania zawierała azotyny. W sałacie przechowywanej w temperaturze 6°C po 7 dniach zanotowano obecność azotynów. Nie stwierdzono wpływu zastosowanych rodzajów opakowań na zmiany zawartości azotanów podczas przechowywania sałaty w badanych temperaturach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies