Tytuł pozycji:
Effect of temperature and type packages on nitrates and nitrites content in lettuce
Lettuce wrapped in unperforated PE film, perforated PE film, stretch film and without wrapping was stored at 1,6, 20 and 28°C. Freshly harvested lettuce and after one day of storage, independently on storage conditions, did not contains nitrites. During storage of lettuce at 1°C only one time small quantities of nitrites (4.3 mg N02/kg fresh matter) were found - after twelve days storage in perforated PE film. Storage of lettuce longer than 7 days at 6°C caused formation of nitrites. Lettuce stored at 20 and 28°C in unperforated PE film contained nitrites already after 2 or 3 days of storage. Decline of nitrates during storage of lettuce was independent from film used to wrapping.
Sałatę opakowaną w folię PE litą, perforowaną i folię rozciągliwą, oraz bez opakowania przechowywano w temperaturach 1, 6, 20 i 28°C. Sałata świeżo zebrana oraz po pierwszym dniu przechowywania niezależnie od temperatury nie zawierała azotynów. Nie stwierdzono azotynów podczas całego okresu przechowywania sałaty w temperaturze 1°C niezależnie od zastosowanego rodzaju opakowania, za wyjątkiem niewielkich ilości (4.3 mg/kg świeżej masy) po 12 dniach przechowywania. Sałata przechowywana w temperaturach 20 i 28°C opakowana w folię PE litą i rozciągliwą po krótkim okresie składowania zawierała azotyny. W sałacie przechowywanej w temperaturze 6°C po 7 dniach zanotowano obecność azotynów. Nie stwierdzono wpływu zastosowanych rodzajów opakowań na zmiany zawartości azotanów podczas przechowywania sałaty w badanych temperaturach.