Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sklad chemiczny i wartosc odzywcza owocow rokitnika [Hippophae rhamnoides L.]

This paper describes chemical composition of the sea buckthorn fruits with particular attention paid to bioactive substances. The sea buckthorn fruits are a valuable sourge of carotenoids, tocopherolsvitamin C, organic acids and micro- and macroelements. Therapeutic properties of these fruits and their preserves were underlined.

Omówiono skład chemiczny owoców rokitnika, ze szczególnym uwzględnieniem substancji biologicznie aktywnych. Owoce rokitnika są cennym źródłem karotenoidów, tokoferoli, witaminy C, kwasów organicznych oraz mikro- i makroelementów. Wskazano na lecznicze walory tych owoców i produkowanych z nich przetworów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies