Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wartosc calkowitego statusu antyoksydacyjnego [total antioxidant status] osocza w wybranych grupach osob zywiacych sie w rozny sposob w okresie zimowym

Tytuł:
Wartosc calkowitego statusu antyoksydacyjnego [total antioxidant status] osocza w wybranych grupach osob zywiacych sie w rozny sposob w okresie zimowym
Total antioxidant status in selected persons with varoius kinds of diet in winter
Autorzy:
Nazarewicz R.
Kurpaska J.
Babicz-Zielinska E.
Tematy:
skutki zdrowotne
konferencje
stres oksydacyjny
dieta wegetarianska
dieta
zima
potencjal przeciwutleniajacy
sposob zywienia
pory roku
Bialystok konferencja
stan odzywienia
zywienie czlowieka
healthy effect
conference
oxidative stress
vegetarian diet
diet
winter
antioxidative potential
nutritional model
season
Bialystok conference
nutrition state
human nutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Potencjał anty oksydacyjny organizmu uzależniony jest w dużej mierze od sposobu naszego żywienia. Osoby stosujące dietą wegetariańską oczekują pozytywnych skutków zdrowotnych z nią związanych opartych w dużej mierze o wzmocnienie możliwości obronnych organizmu. Przeprowadzono badania wskaźnika TAS wśród 41 osób stosujących różne odmiany diety wegetariańskiej oraz żywiących się w sposób tradycyjny.

TAS value is depended on diet. Vegetarian diet increase TAS via high antioxidants intake. Small amounts of fresh vegetable and fruit available in winter time on market lead to some disorders. The aim of the study was to investigate influence of diet on total antioxidant status in winter time. Forty one healthy normal-weight persons participated in study (13 male, 28 female, age group 20-23 y). Subjects were divided into vegan, vegetarian and control group (omnivores). Plasma TAS was measured using Randox method with commercial kit. Control samples were also obtained from Randox. All results were consistent with reference range. Mean values showed no statistical significance differences between vegetarian and control group. Only vegans had significant lower TAS. Lower than expected values of TAS in vegetarian group could be influenced by low antioxidants intake and vitamin deficiency responsible for homocysteine metabolism.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies