Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw zwiazkow fenolowych na transferazy glutationowe z mozgu ssakow

W pracy badano wpływ fenolu i jego pochodnych (siarczan fenolu, 1-naftol, siarczan 1-naftolu, p-nitrofenol, siarczan p-nitrofenolu, p-nitroanizol, p-aminofenol, fenacetyna, paracetamol) na aktywność obojętnej izoformy transferazy glutationowej (GST) [EC 2.5.1.18] wyizolowanej z kory mózgu wołu i świni. Stwierdzono, że pochodne fenolu silniej hamują aktywność badanego enzymu niż sam fenol. Wrażliwość GST na działanie tych związków w mniejszym stopniu zależy od mózgowej lokalizacji enzymu niż od ich budowy chemicznej.

Phenol and 1-naphthol do not affect, or slightly decrease, the in vitro activity of the neutral forms of glutathione-5-transferase (GST) isolated from bovine and pig brain cortex. Phenol and naphthol sulfates are much stronger, competitive inhibitors of those enzymes. Among the studied chemicals, p-nitrophenol has the strongest GST-inhibiting effect and, like p-aminophenol, its reduced derivative, inhibits the enzyme non-competitively. Sulfation or methylation of the -OH group decreases the inhibiting effect of p-nitrophenol and changes the site of its binding to the enzyme. Acetylation of the amino group of p-aminophenol lowers the inhibitory effect of this compound; thus the phenacetin and paracetamol analgetics do not at all, or only slightly, inactivate brain glutathione-S-transferases. GST sensitivity to phenols depends on the chemical structure of the latter rather than on enzyme location in the brain.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies