Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie spozycia wybranych skladnikow mineralnych z pieczywem przez mieszkancow Olsztyna

Obliczono wielkość dziennego pobrania magnezu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi z porcją pieczywa spożywaną przez statystycznego mieszkańca Olsztyna w 2001 roku. Wykazano, że pieczywo dostarczało okolo 30% dziennego spożycia Fe i P, poniżej 20% Mg, około 17% Zn i około 10% Cu.

Daily intake of magnesium, phosphorus, iron, zinc and copper by statistical inhabitant in Olsztyn, Poland was calculated from information on bread consumption in Olsztyn 2001 and production in three different bakeries. One daily portion of bread contained 52 mg of magnesium (equal to 20% of safe level for the element), 4,2 mg of iron (somewhat more than 30%), 202 mg of phosphorus (about 30%), 2,2 mg of zinc (somewhat more than 16%) and 0,24 mg of copper (about 10% of safe level).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies