Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Flowering pattern, the structure of nectary surface and nectar secretion in two varieties of Ocimum basilicum L.

Tytuł:
Flowering pattern, the structure of nectary surface and nectar secretion in two varieties of Ocimum basilicum L.
Autorzy:
Chwil M
Tematy:
pollen grain
nectar secretion
stoma
nectary
Lamiaceae
Ocimum basilicum
scanning electron microscopy
flowering pattern
flower
flowering
cuticle
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The studies conducted in the years 2003-2004 covered two varieties of Ocimum basilicum L.: var. purpurascens Benth. and var. lactucaefolium I. The flower lifetime, daily flowering pattern, morphology of pollen grains and the abundance of nectar secretion of flowers were compared. The surface of the nectaries of O. basilicum var. lactucaefolium was observed using scanning electron microscopy (SEM). The automorphic nectaries of basil formed the following parts: a flat part from the side of the upper lip and a convex part with three protrusions on the opposite side. On the top of two outer protrusions, stomatal areas were located, responsible for nectar secretion. The stomata occurred at the level of other epidermal cells. On the average, nectar contained 42% of sugars. The sugar yield of flowers of var. lactucaefolium was 36% higher than this feature in var. purpurascens. In terms of their size, the pollen grains were rated as medium-sized. Their viability ranged 88-96%. The shape of the pollen grains was described as oblate and suboblate.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies