Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc azotanow [V] i [III] oraz metali ciezkich w wybranych warzywach korzeniowych w zaleznosci od czasu przechowywania. Czesc I

Tytuł:
Zawartosc azotanow [V] i [III] oraz metali ciezkich w wybranych warzywach korzeniowych w zaleznosci od czasu przechowywania. Czesc I
Nitrate [V], nitrate [III] and heavy metal contents in selected root vegetables depending on the shelf life
Autorzy:
Rusinek E.
Czech A.
Tematy:
warzywa korzeniowe
przechowywanie
czas przechowywania
metale ciezkie
zawartosc metali
azotany
zawartosc azotanow
zywienie czlowieka
kadm
olow
pietruszka
seler korzeniowy
buraki
poziom zanieczyszczen
root vegetable
storage
storage time
heavy metal
metal content
nitrate
nitrate content
human nutrition
cadmium
lead
parsley
root celery
red beet
contamination level
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie zawartości azotanów(V) i (III) oraz kadmu i ołowiu w świeżych korzeniach marchwi, pietruszki, selera oraz buraka i po sześciomiesięcznym przechowywaniu w kopcu ziemnym. Sześciomiesięczne przechowywanie warzyw wpłynęło na wzrost zawartości azotanów(III) i (V) w korzeniu pietruszki i selera, kadmu w korzeniu marchwi i buraka, a ołowiu w korzeniu marchwi i pietruszki.

The aim of this work was to analyse the contents of nitrates V, nitrates III, lead and cadmium in the fresh roots of carrot, parsley, celery and beet, and in the roots of the same vegetables stored during six months in the clamp. The beet root and celery were characterised by significantly higher levels of nitrates V and III compared with the carrot and parsley roots, while a significantly lower accumulation of lead was noted in the beet root, and of cadmium in carrot and celery compared with other studied vegetables. The six month storage of the selected root vegetables in the clamp increased the concentration of nitrates V and III in the root of parsley and celery, and of lead in the carrot and parsley roots. Compared with their skin, the parsley and the beet parenchyma showed lower nitrate III, cadmium and lead accumulation, while in the parenchyma of carrot an celery there was less nitrates V and more lead.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies