Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fitosanitarna funkcja owsa i mieszanek z jego udzialem w ogniwie zmianowania

Tytuł:
Fitosanitarna funkcja owsa i mieszanek z jego udzialem w ogniwie zmianowania
Autorzy:
Wenda-Piesik A
Lemanczyk G.
Kotwica K.
Tematy:
siew czysty
uprawa roslin
pszenica ozima
zboza
owies
zmianowanie
zdrowotnosc
rosliny fitosanitarne
plonowanie
siew w mieszankach
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania dotyczyły fitosanitarnej roli owsa w ogniwie zmianowania zbożowego, składającego się z jęczmienia jarego jako przedprzedplonu, owsa w siewie czystym lub w mieszankach z jego udziałem jako przedplonu i pszenicy ozimej jako rośliny następczej. Określono stopień porażenia korzeni i podstawy pędów zbóż uprawianych w przedplonie pszenicy ozimej oraz porażenie samej pszenicy ozimej. Wartość przedplonową owsa i mieszanek z jego udziałem dla pszenicy rozpatrywano także w kontekście wydajności tego gatunku.

Investigations concerned the phytosanitary function of oats in cereal crop rotation consisted of: spring barley as fore-forecrop, oats and their mixtures as forecrop for winter wheat, cultivated on good rye soil complex. Infection level of roots and stem base in cereal forecrops of wheat were estimated and recalculated into infection indices. Health status of wheat lower stems and roots were also recognised. Oats in pure sowing and mixed with other crops were evaluated as forecrops to winter wheat in context of wheat yielding.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies